Tydliga Cykel

Får jag lov?

Ner, upp, sida till sida, ner, upp, ner och sen sidled över hela dansgolvet.

Värdeutvecklingen på världens börser tar onekligen en svängom med oss sparare och frågan ”vad rekommenderar du?” blir allt svårare att svara på.

Datum 2020/06/22

Som jag tidigare nämnt verkar aktiemarknaden ha levt i en egen bubbla. Trots dystra siffror till följd av nedstängda ekonomier, arbetslöshet, antal smittade/döda till följd av Covid-19 osv så har flera bolags aktier enligt aktiemarknaden nu samma värde som de hade under hösten 2019. Dvs mitt i brinnande högkonjunktur och innan den förödande pandemi världen drabbats av.

Orsaken? Många. Låt mig nämna några.

Till skillnad från tidigare års lågkonjunkturer och dramatiska händelser (Lehmankrisen, 9/11 etc) har aktörerna på mogna marknader tillgång till stödpaket som aldrig tidigare skådats.

Dessa stödpaket innebär i praktiken att man skjuter in likviditet så att människor och företag skall ha råd att ”överleva” dvs upprätthålla konsumtion/tillväxt.

Konsekvenserna såsom inflation och ökad skuldsättning hos den part som utfäster stödpaketet m.m, förväntar man sig lösa genom intäkter (skatter) till följd av den konsumtion/tillväxt/stabilitet stödpaketen skapar.

Som investerare finns det samtidigt inga trygga hamnar att lägga till vid. Till följd av just stödpaket och låga styrräntor finns få/inga obligationer värda namnet att investera i. Aktier blir således det ”bästa” alternativet och driver upp värderingarna till följd av just efterfrågan på aktien. Notera således att ett bolag kan vara mitt i en kris samtidigt som värdet på deras aktie går upp.

Frågan för investerare idag blir således istället ”vilken typ av bolag ska vi köpa aktier i? Tillväxtbolag eller värdebolag?"

Tillväxtbolag har växande vinster och brukar värderas högt. Det är sällan ett problem då tillväxten består. För ett högt värderat bolag får investeraren betala ett högt aktiepris på grund av vinsterna företaget förväntas generera i framtiden. Investerare köper tillväxtaktier för avkastning från framtida värdestegring snarare än utdelningen. En tumregel säger att utdelningen plus vinsttillväxt gärna bör vara större än p/e-talet.

Värdebolag har oftast lägre värdering av framtida vinster och relativt hög direktavkastning. Bolag är verksamma i mindre heta sektorer som har låg tillväxt som växer långsammare än marknaden.

Sedan några veckor tillbaka går investerarna från just tillväxtaktier till värdebolag. Cykliska värdeaktier som underpresterat under lång tid och inte minst i år. Underpresterarna finns inom banksektorn, försäkringsbolag, olja- och gasbolag och inte minst cykliska industribolag som exempelvis biltillverkare. Energisektorn hör till de senaste veckornas cykliska värdebolagsvinnare.

Många cykliska värdebolag är billiga efter flera år av svag avkastning jämfört med aktieindex och extremt svagt jämfört med högpresterande tillväxtaktier. Samtidigt kan det vara läge efter lång tids stark efterfrågan och således högt värderade tillväxtbolag att växa in i sina värderingar.

Samtidigt har nu en ekonomisk prognos från medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) kommit. Att FOMC-medlemmarna, liksom övriga bedömare, räknar med en djup BNP-svacka under 2020 är förstås ingen större överraskning. Däremot räknar man med en tämligen kraftig rekyl upp under både 2021 och 2022. Minst en riktig dysterkvist och en obotlig optimist finns i sammanhanget då prognosspannet för 2021 sträcker sig från -1,0 till +7,0 procent.

FOMC-medlemmars prognoder, %
medianprognos

202020212022längre sikt
BNP-6,55,03,51,8
Arbetslöshet9,36,55,54,1
Inflation0,81,61,72,0
Styrränta0,10,10,12,5


Källa: Federal Reserve


Rätt eller fel, men min bedömning av läget gör att jag ligger kvar 50/50. Det jag missar är ev. glädjeskutt till följd av att det inte blev fler smittade trots semestertider och en utebliven smittvåg nr 2.

Jag vill se världens planer om återanställning eller reaktion på arbetslösheten innan jag kliver in med mer kapital än så på marknaden. Gissningsvis i aug-sept.

Till dess roar jag mig med att investera triss-pengar i bolag som är i fas 3 av ett Covid-vaccin och att njuta av detta ljuvliga sommar-Sverige i sin finaste skrud.


Mvh,

Sara Jergelius


Go back

Börssnack med Hansén och Olavi avsnitt 149

Datum 2021/12/17
Avsnitt 149 gästas av Taner Pikdöken från Atlantfonder. Ett samtal om hur man agerar som hedgefondförvaltare och hur man är positionerad inför 2022. V...

Read more


Börssnack med Hansén och Olavi avsnitt 148

Datum 2021/12/10
Avsnitt 148 gästas av mäklarchefen Oskar Ekman från Penser Bank. Bolag, börsen, börspsykologi och trading diskuteras. Oskar delar med sig av massvis m...

Read more