Bull

BULL-FEST, BULL-FEST, HELA DAN?

Efter tidernas mest spännande presidentval verkar såväl världen som Donald Duck erkänna dess resultat.

USA har åter fått en president som inser vikten av att se sitt land, sina människor och dess ekonomi som en del i ett större sammanhang. Det globala perspektivet. Den klimat- och pandemihotade världen som fortfarande försöker hitta fast mark under skorna.

Klotet som snurrar lika fort eller lika långsamt oavsett vilken nationalitet, genus, utbildning eller status den som iakttar har.

Datum 2020/11/16

Listan på åtgärder som Biden-staben ritat upp är lång och personligen undrar jag om han i mötet med andra länders ledare säger ”hello” eller ”Im sorry” först.

Bidens vinst och vaccinbeskedet har skapat ett glädjerus på världens börser. Man har "vänt blad" och väljer att blicka framåt. Bortom dagens alla utmaningar. Nu köps de aktier som tappat mest under pandemin och så säljs de aktier som profiterat på den. Möjligtvis med undantag för bolag vars idéer är klimatsmarta. Dem bibehålls. Biden har ju lovat att lägga fokus på just det.

Jag tänker att det är hög tid att fråga sig om man ”investerar i bolag” eller ”spekulerar i aktier”. Självklart kan svaret vara ”både ock”. För gissningsvis kommer vi att se flera upp- och nedgångar de kommande 2-3 åren. Bara för att USA har fått en ny president och världen ett vaccin så är inte risken för högre arbetslöshet, skatter och räntor över. Heller inte faran för nya pandemier.

Om du har lång placeringshorisont, önskar hög risk och således möjlighet till avkastning är det absolut läge att gå 100% in i aktiefonder igen. Flera regioner i världen är på rea och med fokus på klimat-hotet finns det många bra branschfonder att välja mellan. Småbolagsfonder världen över är intressanta och givetvis får olika globalfonder agera bas.

Vill du däremot ”vara med på tåget” utan att hålla för ögonen när du loggar in på försäkringsbolaget, så kan det vara hög tid att se över innehavet i din portfölj. Flera av de fondval som rekommenderades i början på året eller tidigare, inkl. räntefonder, kan det vara hög tid att byta ut. Räntefonderna har generellt sett hämtat upp det usla resultatet under våren och fördelningen mellan ”aktie kontra ränta” heter snarare ”aktie kontra cash” då det gissningsvis blir konsekvenser när alla länder skall dumpa obligationerna de stödköpt under Covid-krisen.

Beroende på din placeringshorisont och riskprofil reglerar du således hur stor del av kapitalet som skall placeras i aktiefonder kontra kontant men en 80/20 bör dem flesta med fler än 5 år i placeringstid nu ha.

Vill du veta mer specifikt vilken fördelning och vilka fonder just du rekommenderas utifrån din placeringshorisont och personliga preferenser ser du bara till att bli vår kund först.

Väl mött,

Sara Jergelius

Go back

Börssnack med Hansén och Olavi avsnitt 149

Datum 2021/12/17
Avsnitt 149 gästas av Taner Pikdöken från Atlantfonder. Ett samtal om hur man agerar som hedgefondförvaltare och hur man är positionerad inför 2022. V...

Read more


Börssnack med Hansén och Olavi avsnitt 148

Datum 2021/12/10
Avsnitt 148 gästas av mäklarchefen Oskar Ekman från Penser Bank. Bolag, börsen, börspsykologi och trading diskuteras. Oskar delar med sig av massvis m...

Read more